De focus van steeds meer prestatielopers komt op snelheid te liggen. De trend werd ingezet door Nike met de ontwikkeling van de carbonplaathardloopschoen. Alhoewel dat niet helemaal waar is omdat Adidas 15 jaar geleden al bezig was om dunne carbonplaten in hun hardloopschoenen te verwerken om de prestaties te verbeteren. Alleen werden de mechanismen destijds nog niet helemaal begrepen. Kipchoge liep zijn wereldrecord op hardloopschoenen van Nike met twee carbonplaten en een extreem dikke tussenzool. Deze constructie mag echter niet (meer) in officiële wedstrijden gebruikt worden. Door de World Athletics is nu bepaald dat er maar één carbonplaat gebruikt mag worden plus het foam van de tussenzool mag maar maximaal 40 mm dik zijn.
Het is bewezen dat (de juiste) carbonplaathardloopschoenen zorgen voor een betere prestatie. Dit komt door het springveereffect van de carbonplaat in combinatie met responsief foam. Dit zorgt voor teruggave van energie (energy return). Hierdoor is het grondcontact korter waardoor het mogelijk is om snellere tijden te lopen. Diverse studies hebben inmiddels uitgewezen dat je 2 tot 3% minder energie verbruikt door de combinatie van carbon en high-tech foam. De paslengte wordt ook vergoot tot aan 2 cm toe.
Verder speelt voor minder energieverbruik het lichtere gewicht en de verbeterde foams van de moderne hardloopschoen (ook zonder carbonplaat) ook een grote rol.
Voor sommige carbonplaat hardloopschoenen (en met name die van Nike) heb je een goede techniek nodig en een dito conditie. Want ze kunnen alleen op een heel hoog tempo gelopen worden.
Hoka Carbon X
Naast de Nike carbonplaat hardloopschoenen is de Hoka Carbon X2 serie erg populair. Ten eerste hoef je geen topatleet te zijn want je kan deze ook op wat lager tempo lopen. Ook de huidige prijs van 180 euro voor de Carbon X2 is een stuk vriendelijker en het kilometer vervangpunt ligt vele malen hoger dan de 200 km van de Nike Vaporfly bijvoorbeeld.
Verder heeft Hoka ook nog een spin-off van de Carbon X2. Dit is de nieuwe Mach 4 voor slechts 140 euro. Zonder carbonplaat maar wel erg snel en superlicht. Op het moment heeft elk zichzelf respecterend hardloopmerken een carbonplaat hardloopschoen.
Comments are closed.