De Goudse singelloop komt er weer aan. En ook dit jaar is het enthousiasme weer groot. Wij als VS-sport mogen ons dit jaar trotse sponsor noemen. Het is eigenlijk een één-tweetje om als hardloopspecialist van Gouda verbonden te zijn met de Goudse Singelloop. Speciaal voor de singellopers hebben wij daarom deze up-to-date blog geschreven. Veel leesplezier.
HARDLOPEN 2.0
Iedere hardloper is zich er onderhand wel van bewust dat goed passende hardloopschoenen die niet over de datum of kilometerstand heen zijn bijdragen aan een comfortabele run. Iedere hardloper wil natuurlijk blessurevrij blijven en daarbij geen blaren of enig discomfort aan de voeten hebben. Anno 2019 hoeft dit ook niet meer. Met nieuwe merken en technologieën, custom made zooltjes of bijvoorbeeld goede compressiekleding (lees kousen).
Maar laten we eerst beginnen met een update. Er is inmiddels veel verandert in de wereld van de hardloopschoenen. Nieuwe inzichten, technologieën en frisse merken hebben ervoor gezorgd dat de hardloper weer verwend wordt. Energy return (ook wel responsiviteit) is het toverwoord evenals een focus op hoe de schoen afrolt . Merken zoals Hoka one one , On running, INOV-8 en Brooks hebben hier de volle aandacht aan gegeven. Kortom hardlopen 2.0
WAT IS VERANDERD? WAT IS NIEUW?
Allereerst zijn de echte antipronatieschoenen, dus met een hard blok aan de binnenkant van de tussenzool, een uitstervend ras. Want het nadeel van zo een stabilisatieblok is dat het veel demping weg nam. In plaats hiervan zijn er geleidende hardloopschoenen gekomen. Dat wil zeggen schoenen met bijvoorbeeld zadels of geleidende rails zoals een Transcend of de vernieuwde Adrenaline van Brooks.
Verder zijn er ook hele goede neutrale hardloopschoenen (bijvoorbeeld een Cloud flyer of Cloud Ace van On running) die antipronatieschoenen kunnen vervangen. Dit betekent dus maximale demping ook voor de overpronerende voeten. Het wil niet zeggen dat ze helemaal verdwijnen want voor sommige lopers kunnen de anti-pronatie schoenen nog zeker goed geschikt zijn. Wij (van VS-sport) proberen zoveel mogelijk lopers op neutrale of geleidende hardloopschoenen te zetten. Mocht je toch nog overpronatie hebben dan maken we gebruik van zooltjes om dit te compenseren.
OPTIMAAL COMFORT MET ZOOLTJES
Het vervangen van de standaardzooltjes voor een beter exemplaar is een positieve trend die doorzet. Vooral als het gaat om custom made zooltjes. Dat wil zeggen compleet aan je voeten aangepast met bijvoorbeeld een vacuümsysteem. Natuurlijk zijn er ook goede kant- en klare zooltjes te koop maar omdat de voeten links en rechts altijd verschillen is een custom made zooltje het toppunt van comfort en ondersteuning. Zeker lange afstandslopers hebben hier veel baat bij omdat de voeten minder uitzakken en daardoor de kans op blauwe teennagels of blaren afneemt.
Hoe weet je of je goede hardloopschoenen hebt?
Allereerst moeten de hardloopschoenen niet te groot of te ruim zijn, maar op maat. Dit komt maar al te vaak voor. Tekenen van niet goed passende schoenen zijn:
- Stampen: een hard geluid van de schoenen bij het lopen
- Klauwen: proberen met je tenen houvast te zoeken
- Plooien: dit gebeurt als de veters erg strak aangetrokken moeten worden
- Struikelen/blijven haken met de neus: doordat de lengte van de zool te lang is of de schoen te ruim heb je geen goed contact meer met de schoenen
- Kapotte hielvoering: door wrijving slijt het binnenmateriaal bij de hiel en gaat het kapot.
- Blaren of irritatie onder de bal van de voet: blaren ontstaan door wrijving en druk. Bij te ruime of grote schoenen schuift de voet bij elke landing heen en weer in de hardloopschoenen.
Ten tweede moeten hardloopschoenen niet ouder zijn dan twee á drie jaar of de 1000 km grens gepasseerd zijn. Voor de demping wordt namelijk gebruik gemaakt van hoog elastische kunststoffen. Deze drogen naarmate de tijd vordert sneller uit dan normale kunststoffen. UV licht is hierbij ook van invloed. Zet je de hardloopschoenen bijvoorbeeld een week lang in de zon dan neemt de demping significant af door uitdroging. Dus opbergen in een schoenenzak helpt hierbij. Tekenen zoals kniepijn, kuitpijn of irritaties aan het scheenbeen betekenen dat de demping aan het verdwijnen. Luister daarom altijd goed naar je lichaam en ga niet te lang door.
Ten derde moet de voet exact centraal op de zool staan. Elke hardloopschoen heeft een zogenaamde buiging/voetvorm. Dit kan neutraal (recht), gebogen en semi-gebogen zijn. De voeten staan in het ideale geval precies recht boven de zolen. Vaak zie je dat bij een verkeerde buiging de zijkant van de voet over de zool heen hangt (naar buiten steekt) terwijl er aan de binnenkant ruimte over is. Zo profiteer je niet van de volledige demping en bestaat het risico dat je teveel over de buitenkant gaat lopen.
Als laatste zullen hardloopschoenen goed bij je profiel moeten passen. Hoe vaak loop je? Ben je een voorvoetloper? Wat is je gewicht? Met welk tempo loop je? Welke afstand loop je? Hoe vaak loop je per week? Zijn er medische issues waar rekening mee gehouden moet worden? Hoe staat je looptechniek erbij? Heb je nog bepaalde voorkeuren? Kortom een hoop zaken om rekening mee te houden. Bezoek onze website voor meer informatie
Team VS-sport wenst iedereen veel succes en loopplezier tijdens de Goudse Singelloop.
OP VERTOON VAN JE E-TICKET KRIJG JE 10 % KORTING OP HET GEHELE HARDLOOPASSORTIMENT BIJ VS-SPORT
VS-sport
Nieuwehaven 9
2801 CS Gouda
0182 514 770
Comments are closed.